Geddefiskeri

(Esox lucius)

Gedden er kendt som kongen af sø og å. Den er den største ferskvandsfisk i Danmark og kan nå en vægt op over 20 kg, men en gedde på 5 kg+ er en stor og flot gedde. Hunnerne er generelt større end hannerne og de gyder i april hvor de kan findes på lavere vand nær bredden hvor de gemmer sig i siv og åkander. Om sommeren når luften og vandet er varmere, søger gedden ud på dybere vand. Gedden er en alenefisk, modsat hornfisken eksempelvis som er en stimefisk. Geddens kendetegn er især meget spidse tænder som man helts ikke skal have fingre i, dens gul/grøn til brune farve og dens lange krop.

IMG_20161030_160820_1.jpg

Flot gedde fanget af ABU fisker Nico Boldo

Fredningstider og mindstemål.

I danske farvande, dvs. i saltvand, hvis man skulle fange en gedde der er mindstemålet for hjemtagelse af gedden 60 cm, i ferskvande hvor det er mere sandsynligt at få en gedde på krogen er mindstemålet mindre på 40 cm. Gedden er fredet i saltvand fra 1 april til 15 maj. I ferskvandet er gedden fredet i april måned. Reglerne for geddens fredning og mindstemål kan læses her: http://m.fisketegn.dk/gedde.aspx?ID=45920

Catch and release

For rigtig mange lystfiskere er gedden en fisk man dyrker Catch and Release af. Det gør man for at holde bestanden oppe og da det alligevel i mange øjne ikke er en god spisefisk, er det mest humane at fiske Catch and release. Er man til gedden som spisefisk, er der naturligvis ikke noget i vejen for at bruge sin fangst som mad.

Er man til Catch and release er det en god idé er at sætte sig grundigt ind i landing, vejning og målning og genudsætning af fisken på den bedste måde. På den måde gør man mindst mulig skade på fisken.

 

Agn og grej til Gedder

Fiskelinen

En af de ting man hurtigt finder ud af, hvis man ikke har gjort lidt hjemmearbejde med gedden, er at den har meget skarpe tænder. Mange nye geddefiskeri har derfor prøvet, at få sin line cuttet over af Geddens skarpe tænder.

Vi anbefaler at man evt. binder et gedde/stålforfang på sin line, eller at man bruger en meget tyk flourocarbon line.

Gedder er rov fisk med stort R. Derfor kan du fiske den på mange forskellige metoder og med meget forskellig agn. Herunder vil vi komme ind på de typer af endegrej der kan bruges og give vores bud hvilken variant vi har god erfaring med

Blink

Et blink kan være et super godt valg til geddefiskeri. ”Geddeblink” kan være rigtig gode, men også helt almindelige aflange ørredblink hoppper gedden også på. Nogle gang er et simpelt blink en rigtig god måde at fiske gedder på.

2 Anbefalede geddeblink:

Spinner

En god geddespinner er en spinner med lidt størrelse og en spinner der er dekoreret. Det kan være der er lidt gummidyr på spinneren eller at den er dekoreret med fjer el. lign. Spinnerens gang i vandet er ofte noget som gedden ikke kan stå for og spinneren er mange geddefiskeres første våben.

2 anbefalede spinnere:

Wobler

Woblere er nok det mest brugte stykke endegrej til gedden. Den gode efterligning af en byttefisk, gør at mange sværger til wobleren. Woblere fås i mange forskellige størrelser og former. Find en wobler der passer godt til stang i form af størrelse kontra kastevægt, og du har et farligt våben i til fangsten af gedderne.

2 anbefalede woblere:

Softbaits

Softbaits eller gummidyr er en agn der er meget brugt til fiskeri efter Gedder. Minusset er, at geddens tænder godt kan ødelægge softbait. Det helt store plus er deres succesrate. Så er du til mange hug kan en lækker Softbait være at foretrække. Vores anbefaling går til Savage Gear Soft 4 Play

2 anbefalede softbaits:

Overfladewoblere

Er du til vilde hug i overfladen? Så er topwaterfishing af gedder en super adreanalinfyldt oplevelse. Vi kan her anbefale at man får fat i nogle af de spændende og realistiske agn Savage Gear har lavet. 2 favoritter herfra må være 3D Suicide Duck og 3D Bat, som har vundet priser for mest innovative agn.

2 anbefalede overfladewoblere:

 

Agnet

Gedder kan med stor effektivitet også fiskes med død agn. Agnet agnes med kroge som enten medefiskes eller trolles. Du kan evt. bruge Lip Sculls som vist herunder til bedre at styre den døde agn.

Lipscull:

 

Fiskestang til gedder

Gedder kan både fiskes med triggerstænger og spinnestænger. Herunder viser vi nogle af de stænger vil vil anbefale til fiskeriet:

Trigger

Vil du fiske gedder med multihjul skal der vælges en triggerstang.

Et godt bud på en triggerstang kunne være:

Spinnestang

Den stang der oftest er brugt af geddefiskere er en spinnestang, med tilhørende spinnehjul der er valgt efter vægte og typen af endegrej man bruger. 2 gode bud på spinnestænger til gedden kunne være:

Jerkbaitstang

Skal du fiske med de tunge jerkbaits,kan det være en god ide at kigge sig om efter en decideret jerkbaitstang, med tilhørende multihjul til. En god Jerkbaitstang til geddefiskeri kunne være:

 

 

Hjul

 

Brugen af enten triggerstang eller spinnestang afgør om man skal bruge multi- eller fastspolehjul til geddefiskeriet. Herunder har vi udvalgt nogle eksempler:

Multihjul

At fiske gedder med multihjul bruges både til trolling, men også af erfarne geddefiskeri til kastefiskeri. Det kan både være et multihjul ment som et mini-”havhjul” - eller der kan være tale om et low-profile multihjul som er perfekt til geddefiskeri på en triggerstang. Her er et bud både på havhjulstypen og en low-profile:

Fastspole

Det hjul langt de fleste starter med at fiske med (også gedder) er et fastspolehjul. Fastspolehjulet bliver monteret på en spinnestang. Herunder er 2 gode bud i hver sin prisklasse på fastspolehjul til geddefiskeriet.


Fiskemetoder

Der er hovedsagligt 2 fiskemetoder der bliver brugt til fiskeri efter gedder. Spinnefiskeri fra land og trolling efter gedder i en båd på søen:


Trolling efter Gedder

Trolling efter gedder på søen er en populær og sjov måde at fiske gedder på. Meget vand bliver affisket på den måde og man forhøjer sine chancer for at få fisk på krogen.

Vores trollingfart plejer at være omkring de 3-4 knob.

Stængerne i vandet.

Spinfiskeri efter gedder

Spinnefiskeri efter gedder bliver både brugt til fiskeri ved åens kant og ved søens kant. Har man ikke mulighed (eller lyst) til at fiske fra en båd er der stadig rigtig gode fangstmuligheder i mange søer og åer. Varier spinhastigheden og afprøv forskelligt endegrej.